Vliegtuigmonument in boswachterij Het Sleenerzand

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper die hier op 14 mei 1943 is neergestort. Het toestel was op de terugweg van een bombardement in Duitsland.
De wrakstukken van de neergeschoten bommenwerper kwamen overal in de boswachterij terecht en werden niet allemaal door de bezetter verwijderd. Een vijftal HBS-vrienden, waaronder de zoon van de toenmalige boswachter, verzamelde in de loop van de resterende oorlogsperiode de restanten van het vliegtuig en zorgde ervoor dat deze werden opgeslagen in een keet van de boswachterij. In de zomer van 1945 besloten de schoolvrienden met behulp van deze brokstukken een monument te bouwen op de plek des onheils. In de loop der tijd werd het monument zodanig belaagd door souvenirjagers en vandalen, dat halverwege de jaren zeventig besloten werd het geheel in een betonskelet te vatten. Op plaatsen die beschadigd waren, werden nieuwe stukjes aluminium bevestigd. In het rechtopstaande gedeelte is een uitsparing gemaakt, waarin een plaquette is aangebracht. In het lage gedeelte is een langwerpige uitsparing gehouwen, waarin de namen van de bemanningsleden zijn geschilderd.

Het monument is geadopteerd door leerlingen van groep 8 van de christelijke basisschool "De Fontein" uit Sleen. Bij de jaarlijkse plechtigheid bij het monument wordt na het lezen van zelf gemaakte teksten en gedichten het monument door groep 8 overgedragen aan groep 7.