Monument ter nagedachtenis aan de familie Heckscher  

Het monument op de begraafplaats achter de kerk in Sleen werd in 2010 opgericht ter herinnering aan de familie Heckscher die tot oktober 1942 woonachtig was in Sleen. De familie Heckscher was de enige Joodse familie in Sleen. Ze waren tot aan oktober 1942 woonachtig aan de Menso Altingstraat 16 in Sleen. Vader Izaak was actief in de korfbalvereniging, de motorfietsclub en de muziek- en toneelvereniging en stond bekend om zijn bijzondere gevoel voor humor.

Toen de dreiging van deportatie steeds groter werd is de familie ondergedoken. Dit kon echter niet voorkomen dat zij werden ontdekt en op 25 januari vanuit Westerbork op transport werden gezet.

Izaak Salomon Heckscher overleed 31 maart 1945 op 40-jarige leeftijd in Kdo Mühldorf, Elsiena Geertina Heckscher overleed 28 januari 1944 op 37-jarige leeftijd te Auschwitz, Meijer Heckscher overleed op 11-jarige leeftijd ook in Auschwitz en Rolf Heckscher overleed op 7-jarige leeftijd in Auschwitz.

Adoptie monument

Het monument is geadopteerd door groep acht van OBS De Akker. Jaarlijks wordt het monument overgedragen aan groep zeven. Door leerlingen van groep 8 worden dan gedichten voorgedragen en worden de namen van de familie Heckscher voorgelezenNa afloop van de bijeenkomst krijgen de leerlingen van groep 8 een oorkonde.