Zondag 5 april zal ook in het teken staan van de bevrijding. De winkels zullen van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend zijn. De voertuigen van Keep Them Rolling komen na 13.00 uur weer Coevorden via de Bentheimerbrug binnenrijden en zullen aansluitend de voertuigen in de winkelstraten en op de Markt parkeren.  

13.00 uur verovering van de Bentheimerbrug door een 50-tal re-enacters

De Bentheimerbrug, de verbinding tussen Coevorden-Oost, in de volksmond "over de brug" genoemd en het centrum werd door de Duitsers opgeblazen. De Canadese bevelvoerend officier, majoor Calqhoun, wilde zijn mannen even wat rust geven en besloot daarom niet de stad in te trekken. "We komen morgen vroeg wel eens kijken" Deze woorden van majoor Calqhoun betekenden voor vele Coevordenaren een onwezenlijke nacht, vooral voor de mensen, die aan de stadszijde van het kanaal zaten. De brug was gesprongen. Je hoorde gejuich en zingen in de verte. Daar waren de mensen vrij! 

15.00 uur dropping van poppies boven het centrum van Coevorden

Het symbool, de zogenoemde grote klaproos (papaver rhoeas), gaat terug tot het gedicht In Flanders Fields van de Canadese arts, militair en dichter John McCrae, waarin de bloeiende klaprozen (In Flanders fields the poppies blow) in contrast worden gesteld met de talloze grafstenen waartussen deze onschuldige bloemen bloeien.

Vanaf 15.00 uur optreden van de Big Band Coevorden op de Markt. Het optreden zal met onder andere muziek van Glenn Miller geheel in het teken staan van 75 vrijheid. 

Foto: Esselien de Groot Coevorder Nieuws