Monument ter nagedachtenis aan burgemeester De Kock

Aan de weg tussen Meppen en Aalden werd vrijdag 16 september 2011 een monument onthuld voor de in de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerde burgemeester De Kock van de gemeente Oosterhesselen. Door de gemeentevlag van de voormalige gemeente Oosterhesselen te verwijderen werd het monument onthuld. Mevrouw Cecile Nieuwenhuis-de Kock, de jongste dochter van burgemeester De Kock onthulde het herinneringsmonument in aanwezigheid van vele genodigden. Aansluitend legde zij samen met een achterkleinzoon bloemen bij het monument.

Burgemeester Cornelis De Kock werd, toen hij van plan was onder te duiken op 18 september 1944 door Duitse en Nederlandse SD'ers gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Op de weg tussen Meppen en Aalden werd hij door zijn bewakers doodgeschoten. Ongeveer op dezelfde plek werd het herinneringsmonument onthuld. De Kock werd in 1937 burgemeester van Oosterhesselen en werkte daar samen met wethouder Johannes Post en gemeentesecretaris Douwe Weima. Alle drie waren actief in het verzet. Cornelis De Kock zette zich onder andere in om de inwoners van zijn gemeente vrij te stellen voor werk voor de bezetter.

De historische vereniging Zweeloo en de historische vereniging Klenckerheugte namen het initiatief om het herinneringsmonument op te richten.