Onthulling monument Jans Zwinderman

13-01-2020

Maandag 13 januari is in Sleen een herdenkingsmonument onthuld ter nagedachtenis aan Jans Zwinderman.

Jans Zwinderman woonde en werkte in Sleen. Zijn inzet bij de gemeente Sleen zorgde ervoor dat hij op 2 juni 1944 werd benoemd tot commies (eerste ambtenaar). Dat bracht hem de mogelijkheid om informatie te verzamelen voor het verzet, waar hij inmiddels bij betrokken was geraakt. Hij hielp bij het vervalsen van bonnen en het verspreiden van illegale folders. Door zijn werk voor de burgemeester, op dat moment een NSB-burgemeester, hoorde hij ook over geplande acties, waar hij dorpsgenoten voor kon waarschuwen.

Opgepakt en tewerkgesteld

In januari 1945 werden zijn naam en acties bekend en werd hij op 13 januari opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland. Hij kwam uiteindelijk terecht in kamp Wöbbelin bij Ludwigslust. Dit kamp werd op 2 mei 1945 bevrijd door de Amerikanen, maar inmiddels was Jans te zwak en te ziek. Hij overleed twee weken later in Lübtheen aan de gevolgen van dysenterie en ondervoeding, twee maanden voor zijn vrouw Martha beviel van hun dochter Aaltje. Jans werd 26 jaar oud.

Dochter Alie

Dochter Alie onthulde vanmiddag samen met haar kinderen en kleinkinderen het monument. Namens de gemeente Coevorden legden burgemeester Bert Bouwmeester en wethouder Jeroen Huizing een bloemstuk.

Adoptie monument

Het monument is geadopteerd door de leerlingen van groep 7 van OBS De Vlinderhof in Noord-Sleen.

Voorafgaand aan de plechtigheid gaf Alie Zwinderman een interview voor RTV Drenthe Radio. Het interview start op ongeveer op 8:50 minuten.