Holocaustmonument Levenslicht was in Coevorden

03-02-2020

Zondag 26 januari onthulde burgemeester Bert Bouwmeester het tijdelijke holocaustmonument Levenslicht. Het monument was drie avonden te bezoeken op het pleintje bij de synagoge van Coevorden onder het permanente Joodse Monument .

Voor de officiele opening was er een bijeenkomst in de synagoge. Mevrouw Hein, voorzitter van de Stichting Synagoge Coevorden las daar het gedicht "Ieder mens heeft een naam' voor van de Joodse dichteres Zelda Mishkovsky.

Op Joodse graven worden geen bloemen maar stenen gelegd. De stenen van het Levenslicht staan symbool voor de impact van de Holocaust en de slachtoffers die uit Coevorden zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke steen is een mens met een naam.

Burgemeester Bert Bouwmeester: "Het is een modern kunstwerk dat teruggrijpt op een oude traditie, stenen op Joodse graven. Het monument is maar kort in Coevorden, maar voor wie het heeft gezien een blijvende herinnering aan de verschrikkingen die ons kunnen overkomen als we niet oppassen. We herdenken met het monument niet alleen personen, maar ook misdaden tegen de menselijkheid. Met die monument houden we de mensen in leven die niet meer bij ons zijn."

Ongeveer 150 mensen hebben een bezoek gebracht aan het monument.